Te-ai gândit vreodată cum să faci să-ți ajungă recolta bogată de ardei iuți până la iarnă? Sau poate ai cumpărat mai mulți ardei iuți decât poți consuma imediat și vrei să știi cum să-i păstrezi pentru a te bucura de gustul lor iute tot timpul anului? Nu-i problemă, ai ajuns unde trebuie!
-
Află metode variate și simple de conservare pentru ardei iuți.
- Păstrează gustul iute tot anul folosind tehnici tradiționale și moderne.
- Potrivite pentru orice experiență în bucătărie.
Alegerea și pregătirea ardeilor iuți pentru conservare
- Alege ardei tari, cu piele lucioasă, fără pete sau lovituri.
- Diversifică soiurile pentru gust și aromă diferite.
- Spală bine ardeii, poartă mănuși pentru protecție.
- Taie codițele/semințele dacă vrei sau lasă-i întregi/felii după preferință.
Culoarea îți arată cât de copt e un ardei iute. Un ardei iute bun trebuie să aibă o culoare puternică și aceeași pe toată suprafața, indiferent dacă e vorba de ardei iuți rotunzi sau de alt fel. Nu-i alege pe cei cu pete maronii sau moi, pentru că înseamnă că au început să se strice. Gândește-te că e ca și cum ai alege un măr: vrei unul ferm și colorat, nu unul moale și lovit, nu-i așa?
Înainte să te apuci de conservat, pune-ți mănuși de protecție. Dacă atingi ardei iuți fără mănuși, te poți irita rău la piele și te va ustura ore întregi. Ca să prepari ardeii iuți, spală-i bine cu apă rece și șterge-i cu prosoape de hârtie. Apoi, dacă vrei, poți să le scoți codițele și semințele. Unii preferă să conserve ardei iuți întregi, ca să fie cât mai iuți, iar alții îi taie felii sau bucăți, ca să-i poată folosi mai ușor mai târziu. Acum că ai ardeii pregătiți, ești gata să treci la următorul pas? Hai să vedem cum îi poți pune la borcan cu apă și oțet!
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - metoda clasică
- Ingrediente: ardei iuți, apa, oțet de 9%, sare, condimente opționale.
- Umple borcanele cu ardei, lăsând 2 cm spațiu liber.
- Fierbe apa + oțet + sare + condimente și toarnă lichidul fierbinte peste ardei.
- Închide borcanele și sterilizează 15-20 minute la bain-marie.
- Pentru rondele, taie ardeii în felii subțiri înainte de conservare.

Ca să faci ardei iuți în oțet fiert, ai nevoie de: ardei iuți proaspeți, apă, oțet de 9%, sare și, dacă vrei, boabe de piper, foi de dafin sau usturoi, ca să aibă mai multă aromă. Pune aceeași cantitate de apă și oțet și cam o lingură de sare la 500 ml de lichid. E ca și cum ai face un ceai, doar că în loc de plante, pui ardei iuți și în loc de miere, pui sare.
Începe prin a spăla bine ardei iuți. Dacă nu vrei să fie foarte iuți, poți să le scoți semințele, dar să știi că ele dau cea mai mare parte din iuțeală. Pune ardeii în borcane curate, dar nu le umple până sus, lasă cam 2 cm liberi, ca să aibă loc lichidul să se dilate când le sterilizezi. Gândește-te că e ca și cum ai umple un pahar cu apă: nu-l umpli până laRefă-te, ca să nu dea pe afară.
Într-o oală, pune aceeași cantitate de apă și oțet, adaugă sare și condimentele pe care le-ai ales și încălzește-le. Toarnă lichidul fierbinte peste ardei, ca să-i acopere bine – asta e foarte important ca să se conserve bine. Închide bine borcanele cu capace și pune-le la bain-marie cam 15-20 de minute, în funcție de cât de mari sunt borcanele. Acum ai ardeii iuți la borcan, dar ce zici de o variantă mai tradițională, cu saramură? Hai să vedem!
Dacă vrei să faci ardei iuți la oțet tăiați rondele, poți folosi aceeași rețetă, doar că, în loc să pui ardei întregi, îi tai felii de cam 0,5 cm grosime înainte să-i pui în borcane. Așa e mai ușor să-i folosești în salate sau ca garnitură.
Ardei iuți în saramură - metoda tradițională
- Ingrediente: ardei iuți, apă filtrată, sare grunjoasă, condimente opționale.
- 60-80g sare per litru de apă.
- Spală și, opțional, înțeapă ardeii pentru fermentare rapidă.
- Pune ardeii și condimentele în borcane, nu le umple până sus.
- Varsă saramura (apă + sare) la temperatura camerei peste ardei.
- Folosește o greutate/farfurie ca ardeii să stea sub lichid.
- Fermentarea durează 2-4 săptămâni, la răcoare.
Ca să faci ardei iuți în saramură, ai nevoie de: ardei iuți proaspeți, apă bună (de preferat filtrată), sare grunjoasă, fără alte adaosuri și, dacă vrei, usturoi, hrean sau frunze de vișin, ca să aibă mai multă aromă. Pune cam 60-80 g de sare la un litru de apă, adică 6-8% din greutatea apei. E ca și cum ai face o baie sărată pentru ardei, ca să se relaxeze și să se conserve mai bine.
Spală bine ardei iuți și, dacă vrei, poți să-i înțepi cu un cuțit, ca să fermenteze mai repede. Pune ardeii în borcane curate, împreună cu condimentele pe care le-ai ales, dar nu le umple până sus, ca să aibă loc gazele care se formează când fermentează. Gândește-te că e ca și cum ai pune aluat la dospit: trebuie să-i lași loc să crească.
Ca să faci saramura, dizolvă sarea în apă la temperatura camerei – nu trebuie să o fierbi, pentru că, dacă e caldă, nu mai fermentează bine. Toarnă saramura peste ardei, ca să-i acopere bine. E important ca ardei iuți murați să stea sub saramură, așa că pune peste ei o greutate mică sau o farfurie. Acum că ai pus ardeii la murat, ce urmează?
Pune borcanele într-un loc răcoros, unde să fie cam 18-22°C, în primele 3-5 zile, apoi mută-le într-un loc mai rece. Vor fermenta cam 2-4 săptămâni și o să vezi că se formează bule și saramura se tulbură puțin – e normal, înseamnă că fermentează bine. Dar dacă vrei ceva mai rapid și mai ușor de folosit, ce zici de sos sau pastă de ardei iuți? Hai să vedem cum se fac!
Sos și pastă de ardei iuți
- Ingrediente: ardei iuți, oțet, sare, posibile adaosuri: ulei, usturoi, miere, alte condimente.
- Tocare fină (robot sau cuțit) a ardeilor.
- Pentru sos: amestecă 3 părți ardei, 1 parte oțet, sare, condimente, lasă câteva ore.
- Pentru pastă: mai puțin lichid, adaugă ulei pentru cremozitate și conservare.
- Pune în borcane curate, deasupra un strat subțire de ulei.
Poți să faci multe feluri de sosuri cu ardei iuți tocați la borcan, de la cele mai simple, cu doar câteva ingrediente, până la rețete mai complicate, cu multe arome. Ai nevoie de ardei iuți proaspeți, oțet bun, ca să se conserve și să nu fie prea acru, sare, ca să se conserve și să aibă mai mult gust și, dacă vrei, ulei, ca să fie mai moale, usturoi, ca să aibă mai multă aromă, miere, ca să nu fie prea iute, sau alte condimente. E ca și cum ai face un parfum: amesteci aromele până obții ceva unic. Poți explora, de exemplu, aromele intense ale ardeiului Habanero sau iuțeala extremă a Carolina Reaper pentru a crea sosuri și paste memorabile.
Începe prin a toca mărunt ardei iuți – poți să folosești un robot de bucătărie, ca să iasă toți la fel, sau să-i tai cu cuțitul, ca să aibă o textură mai rustică. Ca să faci sos de ardei iuți, amestecă ardeii tocați cu oțet, cam 3 părți ardei și o parte oțet, adaugă sare și condimente și lasă-le să stea câteva ore, ca să se amestece aromele. Acum că ai sosul pregătit, ce faci cu pasta?
Pasta de ardei iuți e mai groasă și se face cu mai puțin lichid, și e perfectă ca bază pentru condimente. Poți să adaugi ulei de măsline, ca să fie mai cremoasă și să se conserve mai bine. Pune ambele variante în borcane curate și pune deasupra un strat subțire de ulei, ca să nu intre aerul. Dar dacă vrei ceva mai consistent și mai românesc, ce zici de zacuscă de ardei iuți? Hai să vedem cum se face!
Zacuscă de ardei iuți
- Ingrediente: ardei iuți, vinete, ceapă, roșii sau pastă de tomate, ulei, sare, piper, usturoi opțional.
- Coace vinetele, curăță-le și taie-le bucăți.
- Coace/prăjește ardeii iuți, curăță-i, taie-i fâșii.
- Călește ceapa, adaugă roșii/pastă de tomate.
- Amestecă toate, fierbe 45-60 minute la foc mic.
- Borcanează, acoperă cu ulei, sterilizează 20-30 minute.

Ca să faci o rețetă de zacuscă iute ca la mama acasă, ai nevoie de ardei iuți de mai multe feluri, ca să aibă mai mult gust, vinete coapte și curățate, ceapă tăiată cubulețe, roșii coapte sau pastă de tomate, ulei de floarea-soarelui, sare, piper negru măcinat și, dacă vrei, usturoi, ca să aibă mai multă aromă. E ca și cum ai face o simfonie de legume, unde fiecare ingredient are rolul lui.
Ca să faci zacuscă de ardei iuți, începe prin a coace vinetele la cuptor, până se înmoaie, apoi curăță-le și taie-le bucăți mai mari. Coace și ardei iuți la cuptor sau prăjește-i în tigaie, până se înnegrește puțin pielea, apoi curăță-i și taie-i fâșii. Călește ceapa în ulei, până devine sticloasă, apoi adaugă roșiile sau pasta de tomate. Acum că ai toate legumele pregătite, ce urmează?
Amestecă toate ingredientele și fierbe-le la foc mic cam 45-60 de minute, amestecând des, ca să nu se lipească. Zacusca de ardei iuți e gata când are consistența pe care o vrei și uleiul începe să se vadă deasupra. Pune-o în borcane curate, pune deasupra un strat subțire de ulei și sterilizează-le din nou cam 20-30 de minute. Dar dacă vrei o metodă mai simplă și mai naturală, ce zici de uscare? Hai să vedem cum usuci ardeii iuți!
Uscarea ardeilor iuți - metoda naturală de conservare
- Metode: pe sfoară la aer, la cuptor sau cu deshidrator electric.
- Pe sfoară: într-un loc uscat, ventilat, 2-4 săpt., feriți de soare.
- La cuptor: 50-60°C, ușa întredeschisă, 6-12 ore, atent să nu se ardă.
- Deshidrator: control precis al temperaturii și ventilării.
- Folosire: întregi, rupți, sau transformați în pudră.
Ca să usuci ardei iuți la aer, trebuie să-i înșiri pe o sfoară și să-i atârni într-un loc uscat, unde bate vântul și nu bate soarele direct. Asta merge cel mai bine dacă nu e umiditate mare și poate dura 2-4 săptămâni, în funcție de cât de mari sunt ardeii și de cum e vremea. E ca și cum ai pune rufele la uscat: vrei un loc aerisit și uscat, ca să se usuce repede.

Ca să usuci ardei iuți la cuptor, pune temperatura la 50-60°C și lasă ușa cuptorului întredeschisă, ca să iasă umiditatea. Asta merge mai repede, durează cam 6-12 ore, dar trebuie să stai cu ochii pe ei, ca să nu se ardă. Sunt gata când sunt uscați de tot și se rup ușor. Acum că ai ardeii uscați, ce faci cu ei?
Cel mai bine e să folosești un deshidrator electric, pentru că poți să controlezi exact temperatura și cât aer circulă. Dacă ardei iuți uscați bine, vor fi fragili, vor avea o culoare puternică și o aromă concentrată. Poți să-i folosești întregi, să-i rupi bucăți sau să-i faci pudră, cu o râșniță de cafea pe care o folosești doar pentru condimente, transformându-i în condimente 100% naturale. Dar dacă vrei ceva mai neobișnuit, ce zici de dulceață sau gem de ardei iuți? Hai să vedem cum se fac!
Dulceață și gem de ardei iuți - varianta dulce-picantă
- Ingrediente: ardei iuți, zahăr alb/brun, oțet de mere, pectină, suc de lămâie, condimente opționale.
- Tocare fină a ardeilor.
- Amestecă cu zahăr, lasă 30 min., adaugă oțet și lămâie.
- Fierbe la foc mediu 20-30 min, amesteci des, verifică textura pe o farfurie rece.
- Pune în borcane și păstrează până la 1 an.
Ca să faci gem de ardei iuți, ai nevoie de ardei iuți proaspeți de mai multe feluri, ca să aibă mai mult gust, zahăr alb sau brun, ca să fie dulce, oțet de mere, ca să nu fie prea acru, pectină, ca să se lege, suc de lămâie, ca să se conserve și, dacă vrei, ghimbir, scorțișoară sau cardamom, ca să aibă un gust mai special. E ca și cum ai face un desert exotic: amesteci gusturi diferite, ca să obții ceva nou.
Începe prin a toca mărunt ardei iuți – pune mai mulți sau mai puțini, după cât de iute vrei să fie. Pune ardeii tocați cu zahărul într-o oală cu fundul gros și lasă-i să stea 30 de minute, ca să lase zeamă. Adaugă oțetul și sucul de lămâie și fierbe-le la foc mediu, amestecând des. Acum că ai pus totul la fiert, ce urmează?
Dulceața de ardei iuți e gata când are consistența pe care o vrei – de obicei, după ce fierbe cam 20-30 de minute. Ca să vezi dacă e gata, pune o lingură de dulceață pe o farfurie rece; dacă nu curge, e gata. Pune-o în borcane curate și o poți păstra cam un an, dacă o ții bine. Dar dacă vrei o metodă și mai rapidă, ce zici de congelare? Hai să vedem cum congelezi ardeii iuți!
Congelarea ardeilor iuți - metoda rapidă
- Spală și usucă ardeii; poți lăsa întregi, felia sau toca după nevoie.
- Pune pe tavă, separat, congelați 2-4 ore.
- Transferă în pungi/cutii pentru congelator; elimină aerul, etichetează cu data.
- Păstrare: 8-12 luni la -18°C.
Ca să păstrezi ardeii iuți prin congelare, trebuie să-i pregătești bine. Spală bine ardei iuți și șterge-i cu prosoape de hârtie. Poți să-i lași întregi, ca să-i folosești la mai multe feluri de mâncare, să-i tai pe jumătate, ca să-i umpli, să-i tai rondele, ca să-i pui repede în mâncare, sau să-i toci mărunt, ca să faci sosuri și condimente. E ca și cum ai pregăti ingredientele pentru o rețetă: le tai și le pui deoparte, ca să le ai la îndemână.
Cel mai bine e să-i congelezi separat: pune ardei iuți pe o tavă pe care ai pus hârtie de copt, într-un singur strat, fără să se atingă între ei. Pune tava în congelator și lasă ardeii să înghețe de tot – durează cam 2-4 ore, în funcție de cât de mari sunt bucățile. Acum că ai ardeii congelați, ce faci cu ei?
După ce au înghețat de tot, pune repede ardei iuți în pungi de congelare sau în cutii care se închid bine. Scoate tot aerul din pungi, ca să nu se ardă de la congelator. Scrie pe ele ce ai pus și când, ca să știi ce ai în congelator. Ardeii iuți congelați se păstrează 8-12 luni la -18°C și rămân la fel de gustoși și de buni. Dar dacă vrei o metodă mai aromată, ce zici de ardei iuți în ulei? Hai să vedem cum se fac!
Ardei iuți tăiați rondele în ulei
- Taie ardeii rondele subțiri, poartă mănuși.
- Folosește ulei de măsline extravirgin și condimente: usturoi, rozmarin etc.
- Pune rondelele și condimentele în borcan, acoperă total cu ulei.
- Păstrează la frigider, consumă în 2-3 săptămâni.
- Uleiul aromat se poate folosi și la gătit.

Ca să-i conservi în ulei, trebuie să folosești ardei iuți proaspeți și tari, tăiați rondele de cam 3-4 mm grosime. Dacă sunt tăiați la fel, aroma se va răspândi bine și vor avea o textură plăcută. Pune-ți mereu mănuși, ca să nu te iriți la piele și lucrează într-un loc unde bate vântul. E ca și cum ai face un tablou: vrei ca fiecare detaliu să fie perfect.
Cel mai bine e să folosești ulei de măsline extravirgin de calitate, pentru că se potrivește perfect cu gustul ardeilor iuți și nu-l acoperă. Poți să pui și usturoi tăiat felii subțiri, crenguțe de rozmarin proaspăt, frunze de cimbru, boabe de piper negru sau semințe de coriandru, ca să aibă mai multe arome. Acum că ai pus totul în borcan, ce urmează?
Pune rondelele de ardei iute în borcane curate, împreună cu condimentele pe care le-ai ales. Acoperă-le cu ulei de tot, ca să nu rămână bule de aer prinse printre ele. Ca să-i conservi în ulei, trebuie să-i ții la frigider și să-i mănânci în 2-3 săptămâni, ca să fii sigur că nu se strică. Poți folosi uleiul aromat ca dressing, ca să marinezi carne sau ca să dai gust la diferite feluri de mâncare. Dar dacă vrei o metodă și mai rapidă, ce zici de quick pickling? Hai să vedem cum se face!
Murare rapidă (quick pickling) - pentru consum pe termen scurt
- Taie sau lasă întregi ardeii proaspeți, pune-i în borcane.
- Fă saramura: 1 cană oțet, 1 cană apă, 2 linguri zahăr, 1 lingură sare.
- Poți adăuga condimente: usturoi, piper, muștar, dafin, coriandru.
- Toarnă saramura fierbinte peste ardei, lasă la răcit.
- Păstrează la frigider, consum în 2-3 ore sau după 1-2 zile pentru aromă deplină.
Ca să-i conservi repede, ai nevoie de ardei iuți proaspeți, tăiați rondele sau lăsați întregi, oțet alb sau de mere de 5%, apă filtrată, zahăr, ca să nu fie prea acru, sare de mare, fără alte adaosuri și, dacă vrei, usturoi, boabe de piper, semințe de muștar, foi de dafin sau coriandru. E ca și cum ai face o salată rapidă: amesteci ingredientele și le lași să se combine.
Ca să faci saramura pentru murare rapidă, pune: o cană de oțet, o cană de apă, 2 linguri de zahăr și o lingură de sare. Poți să pui mai mult zahăr, dacă vrei să fie mai dulce, sau mai mult oțet, dacă vrei să fie mai acru. Acum că ai saramura pregătită, ce urmează?
E simplu și rapid: spală și pregătește ardei iuți, pune-i în borcane curate, împreună cu condimentele pe care le-ai ales, fierbe saramura, până se dizolvă zahărul și sarea de tot, toarnă lichidul fierbinte peste ardei și lasă-i să se răcească înainte să-i pui la frigider. Poți să mănânci ardei iuți decapați după 2-3 ore, dar vor avea mai multă aromă după 24-48 de ore. Acum că ai ardeii iuți conservați prin mai multe metode, cum îi folosești în bucătărie? Hai să vedem!
În ce combinații merg ardeii la borcan?
- În oțet/saramură: aperitive, salate, burgeri, sandvișuri, sosuri, marinade, dressinguri.
- Pasta/sos: supe, tocănițe, ciorbe, paste, pizza, marinadă fripturi. Gustă înainte pentru dozare.
- Zacuscă: pe pâine prăjită, lângă fripturi, în omletă, sosuri pentru paste/pizza.
Ardeii iuți conservați în oțet sau saramură sunt perfecți ca aperitiv, cu brânză și mezeluri, dau gust bun la salate, merg bine în sandvișuri și burgeri și poți să-i toci și să-i pui în sosuri, ca să marinezi carne sau ca dressing pentru salate. Pentru că sunt acri, merg bine cu mâncăruri grase. E ca și cum ai alege un vin: vrei unul care să se potrivească cu mâncarea.
Pasta și sosul de ardei iuți sunt ingrediente bune la orice. O linguriță de pastă poate da mai mult gust la supe, tocănițe și ciorbe, poți să o pui pe pizza înainte să o coci, poți să o amesteci cu sos de roșii pentru paste sau o poți folosi ca să marinezi carne pentru grătar. Pune puțin câte puțin și gustă, ca să nu pui prea mult. Acum că ai idei despre cum să folosești ardeii iuți, ce urmează?
Zacusca de ardei iuți e o conservă gata făcută, pe care o poți mânca pe pâine prăjită, o poți pune lângă fripturi și grătare, o poți amesteca în omletă sau o poți pune în sosuri pentru paste și pizza. Pentru că are mult gust, merge bine cu carne de porc, vită sau pui. Acum că ai toate ideile, ce mai aștepți?
Astea sunt doar câteva idei culinare – încearcă și tu și vezi ce-ți place mai mult! Dar cum păstrezi ardeii iuți conservați, ca să nu se strice? Hai să vedem!
Păstrarea și depozitarea ardeilor iuți conservați
- Borcane: păstrează la rece (10-15°C), întuneric, uscat, bine închise.
- Oțet: 12-18 luni / Saramură: 8-12 luni / Zacuscă & Dulceață: 12-24 luni / Sosuri: 6-12 luni.
- Uscați: cutii etanșe, loc uscat și răcoros, buni 2-3 ani.
- Congelați: la -18°C, 8-12 luni, fără recongelare.
- În ulei: doar la frigider, consum în 2-3 săptămâni.
Ca să păstrezi bine ardei iuți la borcan, conservați în oțet, saramură, ca zacuscă sau dulceață, trebuie să te asiguri că borcanele sunt închise bine după ce le sterilizezi. Pune borcanele într-un loc răcoros (10-15°C), întunecos și uscat, unde nu bate soarele și nu e cald. Poți să le pui în pivniță, în cămară sau într-un dulap din bucătărie. E ca și cum ai pune vinul la păstrat: vrei un loc răcoros și întunecos, ca să se păstreze bine.
Cât timp se păstrează depinde de cum i-ai conservat și unde îi ții. Ardeii iuți în oțet se păstrează 12-18 luni, cei în saramură 8-12 luni, zacusca și dulceața 12-24 luni, iar sosurile 6-12 luni. Astea sunt doar estimări și depinde de cât de bine ai respectat regulile de conservare și depozitare. Acum că știi cât timp se păstrează, ce faci cu ardeii uscați?
Ardeii iuți uscați trebuie puși în cutii de sticlă sau metal, care se închid bine, într-un loc răcoros, uscat și întunecos. Dacă e umiditate, ardei uscați pot mucegăi și nu mai au același gust. Dacă îi păstrezi bine, rămân buni cam 2-3 ani. Acum că știi cum să păstrezi ardeii uscați, ce faci cu cei congelați?
Ardeii iuți congelați se țin la -18°C în pungi de congelare sau în cutii care se închid bine și rămân buni cam 8-12 luni. Nu-i dezgheța și congela din nou, pentru că nu mai au aceeași textură și același gust. Ardeii în ulei se țin doar la frigider și trebuie mâncați în 2-3 săptămâni, ca să fii sigur că nu se strică. Acum că știi cum să păstrezi ardeii iuți conservați, ce greșeli trebuie să eviți? Hai să vedem!
Greșeli comune și cum să le eviți
- Nu cureți și sterilizezi borcanele/capacele bine → risc de bacterii și mucegai.
- Folosire ardei vechi, moi, cu pete → stricarea întregii conserve.
- Borcane închise prea slab sau prea tare → risc de aer/stricaciuni.
- Ardei neacoperiți complet cu lichid → se strică suprafața lor.
- Depozitare la căldură, umiditate sau la soare → se deteriorează și se strică mai repede.
O greșeală des întâlnită e că nu se curăță bine borcanele și capacele. Dacă borcanele nu sunt curate sau nu le-ai sterilizat bine, pot intra bacterii care strică conserva. Ca să le cureți bine, trebuie să le fierbi 10 minute, să le pui la cuptor la 120°C timp de 15 minute sau să le speli în mașina de spălat vase, la programul cel mai puternic și la temperatură mare. E ca și cum ai face o operație: vrei ca totul să fie steril, ca să nu se infecteze.
Dacă folosești ardei iuți care nu sunt buni – moi, cu pete sau stricați – strici toată conserva. Alege mereu ardei proaspeți, tari și fără defecte. Chiar și un singur ardei stricat poate strica tot borcanul, pentru că pot apărea mucegai sau bacterii.
Dacă nu închizi bine borcanele, e o altă problemă des întâlnită. Dacă strângi prea tare capacele, nu mai iese aerul când le sterilizezi, iar dacă le strângi prea puțin, intră aer și bacterii. Strânge capacele până simți că s-au strâns, apoi mai strânge-le un pic.
Dacă nu acoperi ardei iuți cu lichid de tot (oțet, saramură sau ulei), părțile care nu sunt acoperite se strică. Verifică mereu dacă toate bucățile sunt acoperite de tot și mai pune lichid, dacă e nevoie.
Dacă nu le depozitezi bine, într-un loc prea cald, umed sau unde bate soarele, se strică mai repede. Respectă mereu regulile pentru fiecare metodă de conservare, ca să-ți iasă bine și să nu te îmbolnăvești. Acum că știi ce greșeli să eviți, ești gata să conservi ardeii iuți ca un profesionist!